Wat is dementie?

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de verwerking van informatie in de hersenen is verstoord. De meest voorkomende vormen van dementie zijn de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, Lewy Body Dementie en Fronto-temporale Dementie (ziekte van Pick). Maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie.



Thuis wonen bij dementie

Geheugenstoornissen hebben grote impact op de kwaliteit van leven. De ernst ervan en het feit dat genezing niet mogelijk is, maken deskundige, gespecialiseerde zorg noodzakelijk. Zeker als u zo lang mogelijk verantwoord en prettig thuis wilt blijven wonen. Met de ondersteuning van casemanager en gespecialiseerde medewerkers is dit mogelijk.
Juist bij beginnende dementie is het van groot belang dat u en uw naasten, familie en mantelzorger voldoende uitleg krijgen over de verschijnselen en hoe de ziekte zich ontwikkelt. De wijkverpleegkundige staat voor u klaar om uw vragen te beantwoorden. Waar nodig geeft zij ook tips en informatie over hoe u kunt omgaan met veranderingen in het gedrag of met heftige emoties zoals in de war zijn, angst en boosheid.



Casemanager dementie

De inzet van de casemanager is gericht op:
• Adviseren in omgaan met dementie
• Adviseren over verschillende vormen van zorg
• Het regelen van (tijdelijke) opname in een verzorgings- of verpleeghuis
• Het informeren over zorg, activiteiten en huisvesting
• Ondersteuning bij contact leggen met de verschillende instanties